Tack Tove!

02 april, 2020

Efter fem år som formgivare, illustratör och AD på Byn drar vår fantastiska Tove nu vidare, till ett nytt liv nära favoritfjällen i Jämtland. Under sina år på Byn har Tove berikat oss alla med sin underbara humor, fenomenala skills och kloka insikter. Vi kommer sakna henne enormt.

I dagarna gick flyttlasset mot nya hemstaden Östersund. Vi fångade Tove för några frågor längs vägen.

Hej! Nu när du är på väg på riktigt, hur känns det egentligen?
– Overkligt men också väldigt skönt! Det har varit intensiva förberedelser för flytten och så blev det ju en världsomfattande kris mitt i allt som la lite sordin på stämningen. Så jag är tacksam för att vi alls kom iväg.

Din allra största dröm är ju att hitta en låda full med små gulliga kattungar. Men det här med att flytta norrut har ju också länge varit en dröm. Berätta!
– Det där med kattungarna skulle vara en hemlighet… Jag och min sambo har i flera år pratat om att flytta till Jämtland för att komma närmare fjällen, men egentligen inte försökt göra verklighet av det förrän strax innan jul. När vi öppnade den dörren gick det fort! Nu kommer vi upp till Jämtland mitt i den femte årstiden, vårvintern, min favoritårstid.

Vad ska du göra i Östersund?
– Jag ska göra samma sak som jag har gjort på Byn i princip! Jobba som AD på en byrå som heter Grand North. Och så ska jag införskaffa randonee-utrustning och gå på toppturer med min skidfrälsta sambo.

Du har sagt att det är en bra strategi att ”äga sina konkurrenter”. Hur tänker du kring det idag? Borde Byn expandera och köpa Grand North?
– Haha! Det här har jag inget minne av. Nästa fråga!

Vilket av dina följande intressen tror du att du kommer ha störst nytta av som nyinflyttad? Fågelskådning, flashback-stalking eller fika?
– Möjligtvis en kombination. Fågelskådning kan man ägna sig åt överallt där det finns fåglar, och det finns faktiskt fåglar i Jämtland också, tro det eller ej. Sen är det ju alltid bra att vara duktig på att snoka lite … Och fika gör man väldigt mycket hos mina jämtländska släktingar så det är bra att behärska. Jag kan dessutom fixa äkta kokkaffe utan problem.

Och apropå fågelskådning, om Byn skulle vara en fågel? Vilken och varför?
– Hm… Tofsvipa kanske. En omtyckt och väldigt sprallig vårfågel. Grafiskt svartvit till utseendet, med ett subtilt skimmer. Dessutom lite yvig i sitt sätt att flyga och kan låta som en laserpistol. Inte som alla andra, med andra ord.

Om vi ska vara lite seriösa då. Vad tar du med dig från tiden på Byn? Finns det något speciellt minne som du alltid kommer bära med dig?
– Jag tar med mig ett ton av erfarenheter. Jag har lärt mig så mycket av mina briljanta kollegor, fått massor av inspiration, pepp och tusentals skratt. Jag kommer sakna när ni ropar ”kaffet är klaaaaart” från nedervåningen. Det är otroligt svårt att välja ut ETT minne, men jag kommer inte glömma när vi var på hajk hela byrån på en ö och stod och lagade mat i ett alldeles för trångt kök iklädda sladdriga underställ och raggsockor samtidigt som prisutdelningen för Designpriset pågick i Stockholm. Det blev en glad, överraskad och lite surrealistisk stämning där i köket när Maria fick ett telefonsamtal om att vi hade vunnit med Stångåstadens årsredovisning. Ett av många glada och lite galna ögonblick!

Foto: Crelle Photography

Vad är det bästa med Byn?
– Så mycket. Och förmodligen ännu mer än jag redan vet, jag tror att det kommer bli en period med stor saknad för mig nu. Jag kan till exempel inte tänka mig att det är särskilt många arbetsplatser där man får höra en trudelutt på blockflöjt titt som tätt. Det är en så bra och trygg stämning bland alla bybor och det smittar också av sig på alla vi jobbar tillsammans med.

Vad kommer du inte sakna?
– Skräckkänslan av att snubbla till och nästan ramla i spiraltrappan. Och kanske mina kollegors ”ånej inte igen”-blickar när jag spiller kaffe över deras datorer…

Vi vet ju att du valde Östersund framför Byn, men vad väljer du: Endast kunna prata och förstå finska i ett år eller tvångsmässigt svara Byn när någon frågar vad du heter i ett år.
– Alltså vilket enkelt val. Svara Byn, såklart. Jag har fyra tröjor som det står Byn på så jag kan ju lika gärna byta namn redan idag så blir det enklast för alla.

Och sista frågan, när får vi se dig igen?
– Tjaa, det beror kanske på världsläget framöver. Men tanken är att jag ska våldgästa Norrköping någon gång i juni. Annars är ni alla välkomna till Jämtland!

Trots att vi är lite bittra över att bli lämnade på det här viset önskar vi Tove ett väldigt varmt lycka till. Och gratulerar hennes nya byrå Grand North till en riktig topprekrytering.

Byn söker AD

20 december, 2019

Är du en lika kreativ och trevlig som multikompetent Art Director? Som gärna utvecklar idéer, koncept och varumärken för uttag i alla tänkbara utföranden: rörligt, digitalt, print, event eller något helt annat? Du kanske är nyfiken på hur en framtid på en precis lagom stor byrå (vi är 17) med jordnära attityd och skyhöga ambitioner skulle te sig?

Bra. Då vill vi gärna att du hör av dig.

Vi söker dig som har jobbat några år, som vet att du är bra och är redo att ta nästa steg tillsammans med oss.

Byn Kommunikationsbyrå ligger i Norrköping. Våra kunder finns över hela Norden. I alla branscher: privat och offentligt, stort och litet. Vi jobbar med allt från bostäder, energi, bank, försäkring, maskiner för byggindustri och IT-tjänster – till drycker, städprodukter, tandvård, besöksmål, kultur och upplevelser. Det vi gör kommer ut regionalt, nationellt och globalt. Vi söker helt enkelt dig som både fokuserar på detaljer, tänker brett och gillar omväxling.

Även om våra kunder kanske inte har jättemycket gemensamt vid första ögonkastet, finns det något som förenar dem. De gillar att jobba med oss. Och de gillar oss så mycket att vi 2019 utsågs till Årets Byrå i vår storlekskategori. Smickrande! Själva ser vi just den utmärkelsen som ett tecken på att vi tänker rätt när vi sätter våra medarbetare, vår arbetsmiljö och företagskultur först. Vi tror helt enkelt att glada, trygga människor som gillar att jobba tillsammans också gör ett bra jobb.

Du börjar ditt nya jobb på Byn någon gång under våren 2020. Exakt datum kan vi diskutera, men vi vill gärna att du hör av dig direkt.

Maila ditt brev, ditt CV och gärna arbetsprover till vår VD Maria Kufver, maria@bynkommunikation.se. Vi ser fram emot att få veta mer om dig.

Linköpings allmännyttiga bostadsbolag Stångåstaden har upphandlat två byråer för kommunikation och marknadsföring under de närmaste åren. Valet föll till slut på Byn och Stockholmsbyrån Chimney.
– Vi ser väldigt mycket fram emot ett spännande samarbete tillsammans med dessa ytterst kompetenta och grymma byråer, säger Heidi Berger på Stångåstaden.

Stångåstaden är Linköpings kommunägda bostadsbolag och stadens största hyresvärd med ca 18 500 bostäder. Bolaget arbetar aktivt för att på ett hållbart sätt utveckla fastigheter och stadsdelar med målet att främja Linköpings utveckling.
– Vi drivs av att göra skillnad för våra kunder, medarbetare och för Linköpingsborna, säger Heidi Berger Marknadschef på Stångåstaden.
– Jag är övertygad om att vi tillsammans med våra nya samarbetspartners kommer kunna ta nästa steg och fortsätta arbetet med att ställa om till en mer digital värld, säger hon.

De två byråerna Byn och Chimney har inte tidigare samarbetat, men kommer nu att ha ett  delat ansvar för Stångåstadens kommunikation.
– Vi är naturligtvis stolta och glada över att vi har fått förnyat förtroende från Stångåstaden, säger Anders Hofvergård på Byn Kommunikationsbyrå, som vann det strategiska byråuppdraget.
– Vi har gjort en bra resa tillsammans och nu känns det som om alla parter är redo att lägga in en ännu högre växel i kommunikationsarbetet, fortsätter Anders. Jag vet att vårt team tycker att det är en lyx att få jobba med en kund som är så ambitiös inom till exempel hållbarhetsfrågor och samhällsengagemang. Det ska bli spännande att se hur vi tillsammans med Chimney kan få ut Stångåstadens starka stories ännu bättre.

Även Torbjörn Olofsson, Director för Chimneys contentavdelning, är mycket positiv till samarbetet med Byn och de möjligheter som det innebär.
– Målet är att tillsammans göra Stångastadens kommunikation ännu bättre. Alla parter tjänar på att se styrkan i olika perspektiv och att ta till vara varandras kompetens.

Chimney är upphandlad som digital contentbyrå och kommer bland annat att bidra med kunskap om hur ”smart production” kan göra kommunikationen effektivare och möjlig att använda i flera parallella kanaler.
– Idag hanterar företag så många olika kanaler och behovet av relevant innehåll är enormt. Det är viktigt att man redan från början planera hur material ska kunna vidareutvecklas och återanvändas i exempelvis rörlig och digital form. Det är sådant som vi ser fram emot att hjälpa Stångåstaden med, säger Torbjörn Olofsson på Chimney.

Byn + Stångåstaden + årsredovisning = ett vinnande koncept.

I dag firar vi att vi ännu en gång är nominerade till Svenska Designpriset! Denna gång med Stångåstadens digitala årsredovisning för 2018. Extra roligt eftersom det var första gången Stångåstaden fick en fullödig digital upplaga av sin årsberättelse.

Om ni också tycker att den är tjusig kan ni från och med måndag 2 september gå in och rösta på oss på designpriset.se. Då blir vi glada.

17 oktober är det tjusig gala på Rondo, Liseberg i Göteborg. Då håller vi tummarna.

Hej Sofie!

21 augusti, 2019

Hösten är ju lite av en nystart. Och för oss på Byn innebär det även i år lite nytt folk i huset. Säg hej till vår nya produktionsledare Sofie Ågren!

Hurra! Och välkommen till Byn.
– Tack så mycket, nu kör vi!

Rätta takter. Du har jobbat här i ungefär en vecka. Har du hunnit boa in dig ordentligt?
– Ja då, jag har redan letat fram finstrumporna, tagit av mig skorna och börjat gå runt i bara strumplästen!

Okej?
– En drömbild jag haft länge är att jobba på ett företag där man får gå runt i bara strumpor.

Då har du nog kommit rätt. Vad är det du känner när dojjorna glider av?
– Frihet! Det är ju härligt att kunna bryta lite med hur det egentligen ska vara på ett kontor. Här på Byn är det liksom struktur, effektivitet, ett jävlar anamma och samtidigt ett så fritt arbetsklimat att man kan gå runt i bara strumpor och ha det bra.

Häromdagen ropade du spontant ut ”JAG ÄR SÅ GLAD ÖVER ATT VARA HÄR!”. Är det en känsla som håller i sig?
– Ja absolut. Jag sade tidigt att jag liksom vill hitta min flock, mitt gäng att hänga med. Och det tror jag verkligen att jag kan ha gjort här.

Du har tidigare jobbat som bland annat marknadskoordinator och är nu en av våra produktionsledare. Hur känns den nya rollen?
– Superspännande! Innan sommaren var jag smått illamående och undrade vad jag gett mig in på. Nu mår jag bra och känner mig bara taggad på att bli jävligt bra på det här!

Du gjorde tidigt klart för oss att du inte vill bli kallad för Ågren?
– Nej, den är man ju en smula trött på. Jag ser fram emot lite nya, goa smeknamn istället!

Välkommen in i gänget då Soffiloffan (vi jobbar vidare på smeknamnen), hoppas att du ska trivas hos oss!

 

 

Jippi! Efter upphandling har vi nu tecknat ramavtal med regionens mest spännande myndighet: Länsstyrelsen i Östergötland.

Länsstyrelsen är regeringens och riksdagens förlängda arm i länet, och ansvarar för en mängd områden – allt från att bekämpa hedersförtryck till krissamordning och att utse och vårda naturreservat. En drömkund för oss som brinner för regional utveckling och hållbarhet!

Här syns delar av Byn med Länsstyrelsens proffsiga, engagerade och trevliga kommunikationsavdelning, med kommunikationschef Annsofie Bondesson i spetsen (trea från höger).

Säg hej till Matilda!

15 april, 2019

Våren är här, och det är också Byns nya växttokiga praktikant Matilda Jürss som siktar på en karriär som art director.

Välkommen till Byn!
– Tackar!

Du är född i Östersund, uppvuxen i Katrineholm och nu bor du i Norrköping. Var känner du dig mest hemma?
– Jag måste nog säga Norrköping eftersom det är här jag har alla mina kompisar. Dessutom är det ju så nära hem till min familj som bor kvar i Katrineholm, så det känns skönt. Norrköping är en fin och mysig stad med nära till allt.

Hur hamnade du här?
– Jag pluggade en grafisk utbildning på en folkhögskola i Jönköping. Då gjorde jag praktik på en byrå i Linköping och pendlade från Norrköping. När jag pluggat klart kände jag att jag ville bygga på min utbildning och lära mig mer, bli ett riktigt proffs!

Då sökte du och kom in på GDK (grafisk design och kommunikation) här i Norrköping?
– Exakt! Jag funderade lite halvkaxigt på vad det fanns kvar för mig att lära, jag kände mig ganska fullärd, men det visade sig att det fanns MYCKET kvar. Nu får jag all teori också, förut gjorde jag bara. 

Du har en bakgrund i ostbranschen, till cheferna på Byns stora glädje. Berätta mer!
– Mina föräldrar har varit mejerister och ystat sedan 30 år tillbaka. När jag var åtta flyttade vi till Katrineholm och de startade Jürss mejeri. Folk kallar oss för ”ostfamiljen” och det är bara trevligt.

Du har haft en ost uppkallad efter dig – hur var den?
– Den var supergod, jag är så besviken på att den togs bort! Men jag skulle nog mest beskriva den som ganska kladdig.

Känner du igen dig själv i den beskrivningen?
– Nej, inte direkt, haha.

Vad är typiskt Matilda?
– Att ge personer som inte ber om det råd till sina plantor. Jag älskar gröna växter och håller så sakteliga på att förvandla mitt hem till en djungel.  

Välkommen till Byn då Matilda, hoppas att du ska trivas även i byrådjungeln!

 

Men tjoho, vad var det som hände? Byn är Årets reklambyrå 2019. I Sverige!

Eller jo, rent faktamässigt vet vi ungefär vad detta innebär. Det innebär att Byn har de mest nöjda kunderna i Sverige, i vår storlek på byrå. Det känns helt fantastiskt!

Priset fick vi ta emot på torsdagskvällens stora, årliga gala Årets byrå på Münchenbryggeriet i Stockholm, till applåder och pyroteknik.

Men ännu gladare är vi för att det just är kunderna som gett oss priset. Årets Byrå är nämligen inte bara en gala, utan också Nordens största undersökning i kommunikationsbranschen. Den bygger på intervjuer med landets kommunikationsköpare, alltså kunder, som nogsamt fått utvärdera sina byråer i 13 kategorier, som kreativitet, strategisk kompetens, proaktivitet, affärsnytta, digital kompetens och engagemang.

Och där har alltså våra kunder gett oss så höga betyg att vi vann alltihop! Och det är faktiskt lite svårt att fatta. Att vi har lyckats få kunder som delar våra värderingar, gillar vår syn på samarbete och uppskattar det vi gör så mycket att de utsett oss till Årets byrå.

Tack för att vi får göra den här resan tillsammans med er!

 

Läs mer:

https://www.nt.se/nyheter/norrkoping/norrkopingsbyran-ar-bast-i-sverige-om5812024.aspx

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/02/21/har-ar-vinnarna-fran-arets-byra-2019/

https://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/helt-fantastiskt-vi-vann-om5807648.aspx

https://www.di.se/nyheter/har-ar-vinnarna-i-arets-byra-2019/

Vårens praktikant

14 februari, 2019

Inte för att skryta, men vår praktikant är bättre än din! Idag kan vi med glädje presentera vår senaste rekrytering: Johanna Hyberts. Varmt välkommen till Byn.

Första intrycket?
– Wow. Det är så spännande att vara här, nytt och lärorikt. Ni är väldigt öppna och det gillar jag. Mycket skratt och kul snack!

Du pluggar sista terminen KSM (kultur, samhälle, mediegestaltning) på Linköpings Universitet här i Norrköping. En utbildning som flera av Byborna också har pluggat! Vad är det du ska praktisera under din tid här?
– Jag tycker att kommunikation i alla dess former är jätteintressant och det är det jag vill lära mig mer om. Att se likheter och skillnader mellan olika medier och lära mig om hur man bäst når ut helt enkelt. Äntligen får jag se i praktiken hur det går till på en byrå!

Jag har noterat att du ofta bär röda byxor. Vad händer med dig när du glider ner i ett par riktigt sjyssta röda brallor?
– Jag blir så glad av färg! Det piggar upp. Och det kan man ju verkligen behöva nu på vintern. Att ha bekväma kläder som man känner sig fin i, typ röda byxor, gör dessutom att man får lite bättre självförtroende.

Du är en av få born and raised Norrköpingsbor här på kontoret. Vad kan du bidra med som vi andra missar?
– Ja, jag har verkligen Norrköping i mitt hjärta. Men det vet jag ju att ni andra inflyttade också har. Jag har inte bott någon annanstans så jag har ett något ensidigt perspektiv och det kan ju vara bra på sitt sätt.

Var gör du om tio år?
– Jag tror att jag är kvar i Norrköping och jobbar med kommunikation. Kanske som någon form av projektledare!

Vi är väldigt glada och malliga över att få ha Johanna med oss i gänget. Nu kör vi!

Ny bybo sökes

11 februari, 2019

Nu söker vi dig som vill ta nästa steg och växa tillsammans med oss på Byn.
Här får du arbeta med produktionsledning och koordinering av roliga projekt i alla kanaler – allt från enstaka enheter till stora kampanjer. Vi jobbar med rörligt, webb, sociala media, print, trycksaker, event – allt. Så det område som du inte fördjupat dig i tidigare vill du därför gärna lära dig. Det är ett extra plus om du har intresse för digital produktion, rörlig bild och/eller kampanjhantering i digitala media.

Hos oss blir du en huvudperson i samspelet mellan kunder, projektledare, kreatörer och samarbetspartners. Du kommer jobba med allt från kostnadsberäkningar, produktionsplanering och koordinering – men du kommer också få utrymme för idéarbete och kreativitet, precis som alla här på Byn.

Allra viktigast för oss är du som person. Eftersom du är så smidig, positiv, noggrann och drivande får du saker att hända. För att du gillar att jobba, men också för att folk gillar dig!

Byn är en arbetsplats med högt i tak, där vi alla bidrar till både resultat och arbetsklimat varje dag, oavsett roll. Vi brukar upprepa vårt mantra för alla vi möter: ”Skyhöga ambitioner, men en jordnära attityd”. Kanske verkar vi tjatiga, men vi har ännu inte hittat en bättre beskrivning av hur vi vill att Byn ska kännas och vara.

Du har några års yrkeserfarenhet och/eller relevant utbildning från exempelvis KSM. Byn har funnits sedan 2012 och sitter i supermysiga lokaler i kvarteret Knäppingsborg i centrala Norrköping.

Du börjar ditt nya jobb i augusti 2019. Eller hur?!

Skicka din ansökan och ditt CV till vår VD Maria Kufver maria.kufver@bynkommunikation.se.  Det ska bli kul att höra från dig!