Hej David!

13 maj, 2020

Märkliga tider, men det finns ljus i mörkret. Ett sånt är vår nya praktikant, David Örtenblad Savel. Hej, vem är du?

– Jag pluggar andra året på Grafisk Design och Kommunikation, GDK, vid Linköpings universitet, i Norrköping. Jag bor med sambo och våra två barn, Isabel som är 9 år och Ossian som är 3. Jag är intresserad av design, konst och kommunikation.

Stora barn ändå för en ung student som du?

– Vi startade tidigt, och fick Isabel när jag var 20. Men det vara bara att ”man up”.

Din edge verkar vara hundillustrationer. Kan du något mer?

– Katter. Och lite annat. Illustrationer överlag är kul, och logotyper och typografi. Men jag vill lära mig mer rörligt. Att få hundarna att skälla vore kul.

Nu har vi haft dig här ett par veckor. Säg något vi ännu inte vet om dig!

– Att jag har gröna fingrar, kanske. Jag tycker om växter, att plantera och ta sticklingar. Hemma och hos vänner.

Har du sett något potentiellt du kan sno med dig från kontoret i sticklingsväg?

– Granen ni har i fönstret är lite cool. Men jag har hört att det inte är bra för luftvägarna med gran, så det känns lite som en riskfaktor arbetsmiljömässigt.

På tal om luftvägar. Hur är det att vara praktikant under en pandemi?

– Jag tycker att det har gått bra. Jag trodde att jag skulle jobba nästan bara hemifrån, men så har det inte blivit. Det känns som att ni är anpassningsbara. Men jag missar förstås att se hur er riktiga vardag ser ut. Jag kan tänka mig att det är mer liv och fart då.

Du har varit här ett par veckor nu. Vad har du fått göra hittills?

– Jag har fått jobba med en grafisk manual, varit med under idégenereringar, skuggskissat lite och varit skådespelare på en filminspelning.

Mycket ändå. Vad vill du göra mer?

– Allt som finns att göra. Jag hoppas som sagt kunna utvecklas inom rörlig bild när jag är här, det skulle vara skoj.

Har du sett någon ingång till att göra något med hundar än?

– Inte ännu. Jag saknar att ni inte har någon kontorshund, det är trist.

Det beror på att en av ägarna, Magda, hatar djur.

– Okej. Då tycker jag att vi talar tyst om det där med mitt hundintresse. Stryk det ur intervjun är du snäll.

Absolut. Välkommen!

– Tack!

Är du vår nya AD?

08 maj, 2020

 

Är du formstark, digital, konceptuellt skicklig och trevlig?
Då är du kanske vår nya Art Director.

På Byn vill vi förena skyhöga ambitioner med en jordnära attityd. Det är grunden i vår företagskultur. Tillsammans med första raden i vår vision – ”Byn ska vara med och forma svensk kommunikation framåt” – styr det hela vårt arbete.

Därför söker vi en jordnära och trevlig person med stort driv, skicklighet och vilja att forma svensk kommunikation framåt. Du är formstark och känner dig trygg med allt från omfattande designkoncept till den där sista kerningstouchen i typografin. Du är full av goda (och precis lagom knasiga) idéer och vill vara med och utveckla koncept och varumärken. Du kan paketera och formge i alla möjliga kanaler och utföranden: rörligt, digitalt, print, event. Eller något helt annat. Och du vill hela tiden lära dig nya saker.

Den Art Director vi söker tror vi har jobbat några år i branschen men utan att ha tappat nyfikenheten och lusten att utveckla sig själv och andra. 

Byn Kommunikationsbyrå ligger i Norrköping. En spännande stad i ständig utveckling. Våra kunder finns över hela Norden. I alla branscher: privat och offentlig, stort och litet. Vi jobbar med allt från bostäder, energi, bank, försäkring, maskiner för byggindustri och IT-tjänster – till drycker, städprodukter, tandvård, besöksmål, kultur och upplevelser. Det vi gör kommer ut regionalt, nationellt och globalt. Vi söker helt enkelt dig som både fokuserar på detaljer, tänker brett och gillar omväxling.

Även om våra kunder kanske inte har jättemycket gemensamt vid första ögonkastet, finns det något som förenar dem. De gillar att jobba med oss. Och de gillar oss så mycket att vi 2019 utsågs till Årets Byrå i vår storlekskategori. Smickrande! Själva ser vi just den utmärkelsen som ett tecken på att vi tänker rätt när vi sätter våra medarbetare, vår arbetsmiljö och företagskultur först. Vi tror helt enkelt att glada, trygga människor som gillar att jobba tillsammans också gör ett bra jobb.

Du börjar ditt nya jobb på Byn någon gång direkt efter sommaren 2020, kanske redan i mitten av augusti. Exakt datum kan vi diskutera, men vi vill gärna att du hör av dig direkt.

Maila ditt brev, ditt CV och arbetsprover till vår VD Maria Kufver, maria@bynkommunikation.se. Vi ser fram emot att få veta mer om dig.

Tack Tove!

02 april, 2020

Efter fem år som formgivare, illustratör och AD på Byn drar vår fantastiska Tove nu vidare, till ett nytt liv nära favoritfjällen i Jämtland. Under sina år på Byn har Tove berikat oss alla med sin underbara humor, fenomenala skills och kloka insikter. Vi kommer sakna henne enormt.

I dagarna gick flyttlasset mot nya hemstaden Östersund. Vi fångade Tove för några frågor längs vägen.

Hej! Nu när du är på väg på riktigt, hur känns det egentligen?
– Overkligt men också väldigt skönt! Det har varit intensiva förberedelser för flytten och så blev det ju en världsomfattande kris mitt i allt som la lite sordin på stämningen. Så jag är tacksam för att vi alls kom iväg.

Din allra största dröm är ju att hitta en låda full med små gulliga kattungar. Men det här med att flytta norrut har ju också länge varit en dröm. Berätta!
– Det där med kattungarna skulle vara en hemlighet… Jag och min sambo har i flera år pratat om att flytta till Jämtland för att komma närmare fjällen, men egentligen inte försökt göra verklighet av det förrän strax innan jul. När vi öppnade den dörren gick det fort! Nu kommer vi upp till Jämtland mitt i den femte årstiden, vårvintern, min favoritårstid.

Vad ska du göra i Östersund?
– Jag ska göra samma sak som jag har gjort på Byn i princip! Jobba som AD på en byrå som heter Grand North. Och så ska jag införskaffa randonee-utrustning och gå på toppturer med min skidfrälsta sambo.

Du har sagt att det är en bra strategi att ”äga sina konkurrenter”. Hur tänker du kring det idag? Borde Byn expandera och köpa Grand North?
– Haha! Det här har jag inget minne av. Nästa fråga!

Vilket av dina följande intressen tror du att du kommer ha störst nytta av som nyinflyttad? Fågelskådning, flashback-stalking eller fika?
– Möjligtvis en kombination. Fågelskådning kan man ägna sig åt överallt där det finns fåglar, och det finns faktiskt fåglar i Jämtland också, tro det eller ej. Sen är det ju alltid bra att vara duktig på att snoka lite … Och fika gör man väldigt mycket hos mina jämtländska släktingar så det är bra att behärska. Jag kan dessutom fixa äkta kokkaffe utan problem.

Och apropå fågelskådning, om Byn skulle vara en fågel? Vilken och varför?
– Hm… Tofsvipa kanske. En omtyckt och väldigt sprallig vårfågel. Grafiskt svartvit till utseendet, med ett subtilt skimmer. Dessutom lite yvig i sitt sätt att flyga och kan låta som en laserpistol. Inte som alla andra, med andra ord.

Om vi ska vara lite seriösa då. Vad tar du med dig från tiden på Byn? Finns det något speciellt minne som du alltid kommer bära med dig?
– Jag tar med mig ett ton av erfarenheter. Jag har lärt mig så mycket av mina briljanta kollegor, fått massor av inspiration, pepp och tusentals skratt. Jag kommer sakna när ni ropar ”kaffet är klaaaaart” från nedervåningen. Det är otroligt svårt att välja ut ETT minne, men jag kommer inte glömma när vi var på hajk hela byrån på en ö och stod och lagade mat i ett alldeles för trångt kök iklädda sladdriga underställ och raggsockor samtidigt som prisutdelningen för Designpriset pågick i Stockholm. Det blev en glad, överraskad och lite surrealistisk stämning där i köket när Maria fick ett telefonsamtal om att vi hade vunnit med Stångåstadens årsredovisning. Ett av många glada och lite galna ögonblick!

Foto: Crelle Photography

Vad är det bästa med Byn?
– Så mycket. Och förmodligen ännu mer än jag redan vet, jag tror att det kommer bli en period med stor saknad för mig nu. Jag kan till exempel inte tänka mig att det är särskilt många arbetsplatser där man får höra en trudelutt på blockflöjt titt som tätt. Det är en så bra och trygg stämning bland alla bybor och det smittar också av sig på alla vi jobbar tillsammans med.

Vad kommer du inte sakna?
– Skräckkänslan av att snubbla till och nästan ramla i spiraltrappan. Och kanske mina kollegors ”ånej inte igen”-blickar när jag spiller kaffe över deras datorer…

Vi vet ju att du valde Östersund framför Byn, men vad väljer du: Endast kunna prata och förstå finska i ett år eller tvångsmässigt svara Byn när någon frågar vad du heter i ett år.
– Alltså vilket enkelt val. Svara Byn, såklart. Jag har fyra tröjor som det står Byn på så jag kan ju lika gärna byta namn redan idag så blir det enklast för alla.

Och sista frågan, när får vi se dig igen?
– Tjaa, det beror kanske på världsläget framöver. Men tanken är att jag ska våldgästa Norrköping någon gång i juni. Annars är ni alla välkomna till Jämtland!

Trots att vi är lite bittra över att bli lämnade på det här viset önskar vi Tove ett väldigt varmt lycka till. Och gratulerar hennes nya byrå Grand North till en riktig topprekrytering.

Byn söker AD

20 december, 2019

Är du en lika kreativ och trevlig som multikompetent Art Director? Som gärna utvecklar idéer, koncept och varumärken för uttag i alla tänkbara utföranden: rörligt, digitalt, print, event eller något helt annat? Du kanske är nyfiken på hur en framtid på en precis lagom stor byrå (vi är 17) med jordnära attityd och skyhöga ambitioner skulle te sig?

Bra. Då vill vi gärna att du hör av dig.

Vi söker dig som har jobbat några år, som vet att du är bra och är redo att ta nästa steg tillsammans med oss.

Byn Kommunikationsbyrå ligger i Norrköping. Våra kunder finns över hela Norden. I alla branscher: privat och offentligt, stort och litet. Vi jobbar med allt från bostäder, energi, bank, försäkring, maskiner för byggindustri och IT-tjänster – till drycker, städprodukter, tandvård, besöksmål, kultur och upplevelser. Det vi gör kommer ut regionalt, nationellt och globalt. Vi söker helt enkelt dig som både fokuserar på detaljer, tänker brett och gillar omväxling.

Även om våra kunder kanske inte har jättemycket gemensamt vid första ögonkastet, finns det något som förenar dem. De gillar att jobba med oss. Och de gillar oss så mycket att vi 2019 utsågs till Årets Byrå i vår storlekskategori. Smickrande! Själva ser vi just den utmärkelsen som ett tecken på att vi tänker rätt när vi sätter våra medarbetare, vår arbetsmiljö och företagskultur först. Vi tror helt enkelt att glada, trygga människor som gillar att jobba tillsammans också gör ett bra jobb.

Du börjar ditt nya jobb på Byn någon gång efter sommaren 2020. Exakt datum kan vi diskutera, men vi vill gärna att du hör av dig direkt.

Maila ditt brev, ditt CV och gärna arbetsprover till vår VD Maria Kufver, maria@bynkommunikation.se. Vi ser fram emot att få veta mer om dig.

Linköpings allmännyttiga bostadsbolag Stångåstaden har upphandlat två byråer för kommunikation och marknadsföring under de närmaste åren. Valet föll till slut på Byn och Stockholmsbyrån Chimney.
– Vi ser väldigt mycket fram emot ett spännande samarbete tillsammans med dessa ytterst kompetenta och grymma byråer, säger Heidi Berger på Stångåstaden.

Stångåstaden är Linköpings kommunägda bostadsbolag och stadens största hyresvärd med ca 18 500 bostäder. Bolaget arbetar aktivt för att på ett hållbart sätt utveckla fastigheter och stadsdelar med målet att främja Linköpings utveckling.
– Vi drivs av att göra skillnad för våra kunder, medarbetare och för Linköpingsborna, säger Heidi Berger Marknadschef på Stångåstaden.
– Jag är övertygad om att vi tillsammans med våra nya samarbetspartners kommer kunna ta nästa steg och fortsätta arbetet med att ställa om till en mer digital värld, säger hon.

De två byråerna Byn och Chimney har inte tidigare samarbetat, men kommer nu att ha ett  delat ansvar för Stångåstadens kommunikation.
– Vi är naturligtvis stolta och glada över att vi har fått förnyat förtroende från Stångåstaden, säger Anders Hofvergård på Byn Kommunikationsbyrå, som vann det strategiska byråuppdraget.
– Vi har gjort en bra resa tillsammans och nu känns det som om alla parter är redo att lägga in en ännu högre växel i kommunikationsarbetet, fortsätter Anders. Jag vet att vårt team tycker att det är en lyx att få jobba med en kund som är så ambitiös inom till exempel hållbarhetsfrågor och samhällsengagemang. Det ska bli spännande att se hur vi tillsammans med Chimney kan få ut Stångåstadens starka stories ännu bättre.

Även Torbjörn Olofsson, Director för Chimneys contentavdelning, är mycket positiv till samarbetet med Byn och de möjligheter som det innebär.
– Målet är att tillsammans göra Stångastadens kommunikation ännu bättre. Alla parter tjänar på att se styrkan i olika perspektiv och att ta till vara varandras kompetens.

Chimney är upphandlad som digital contentbyrå och kommer bland annat att bidra med kunskap om hur ”smart production” kan göra kommunikationen effektivare och möjlig att använda i flera parallella kanaler.
– Idag hanterar företag så många olika kanaler och behovet av relevant innehåll är enormt. Det är viktigt att man redan från början planera hur material ska kunna vidareutvecklas och återanvändas i exempelvis rörlig och digital form. Det är sådant som vi ser fram emot att hjälpa Stångåstaden med, säger Torbjörn Olofsson på Chimney.

Byn + Stångåstaden + årsredovisning = ett vinnande koncept.

I dag firar vi att vi ännu en gång är nominerade till Svenska Designpriset! Denna gång med Stångåstadens digitala årsredovisning för 2018. Extra roligt eftersom det var första gången Stångåstaden fick en fullödig digital upplaga av sin årsberättelse.

Om ni också tycker att den är tjusig kan ni från och med måndag 2 september gå in och rösta på oss på designpriset.se. Då blir vi glada.

17 oktober är det tjusig gala på Rondo, Liseberg i Göteborg. Då håller vi tummarna.

Hej Sofie!

21 augusti, 2019

Hösten är ju lite av en nystart. Och för oss på Byn innebär det även i år lite nytt folk i huset. Säg hej till vår nya produktionsledare Sofie Ågren!

Hurra! Och välkommen till Byn.
– Tack så mycket, nu kör vi!

Rätta takter. Du har jobbat här i ungefär en vecka. Har du hunnit boa in dig ordentligt?
– Ja då, jag har redan letat fram finstrumporna, tagit av mig skorna och börjat gå runt i bara strumplästen!

Okej?
– En drömbild jag haft länge är att jobba på ett företag där man får gå runt i bara strumpor.

Då har du nog kommit rätt. Vad är det du känner när dojjorna glider av?
– Frihet! Det är ju härligt att kunna bryta lite med hur det egentligen ska vara på ett kontor. Här på Byn är det liksom struktur, effektivitet, ett jävlar anamma och samtidigt ett så fritt arbetsklimat att man kan gå runt i bara strumpor och ha det bra.

Häromdagen ropade du spontant ut ”JAG ÄR SÅ GLAD ÖVER ATT VARA HÄR!”. Är det en känsla som håller i sig?
– Ja absolut. Jag sade tidigt att jag liksom vill hitta min flock, mitt gäng att hänga med. Och det tror jag verkligen att jag kan ha gjort här.

Du har tidigare jobbat som bland annat marknadskoordinator och är nu en av våra produktionsledare. Hur känns den nya rollen?
– Superspännande! Innan sommaren var jag smått illamående och undrade vad jag gett mig in på. Nu mår jag bra och känner mig bara taggad på att bli jävligt bra på det här!

Du gjorde tidigt klart för oss att du inte vill bli kallad för Ågren?
– Nej, den är man ju en smula trött på. Jag ser fram emot lite nya, goa smeknamn istället!

Välkommen in i gänget då Soffiloffan (vi jobbar vidare på smeknamnen), hoppas att du ska trivas hos oss!

 

 

Jippi! Efter upphandling har vi nu tecknat ramavtal med regionens mest spännande myndighet: Länsstyrelsen i Östergötland.

Länsstyrelsen är regeringens och riksdagens förlängda arm i länet, och ansvarar för en mängd områden – allt från att bekämpa hedersförtryck till krissamordning och att utse och vårda naturreservat. En drömkund för oss som brinner för regional utveckling och hållbarhet!

Här syns delar av Byn med Länsstyrelsens proffsiga, engagerade och trevliga kommunikationsavdelning, med kommunikationschef Annsofie Bondesson i spetsen (trea från höger).

Säg hej till Matilda!

15 april, 2019

Våren är här, och det är också Byns nya växttokiga praktikant Matilda Jürss som siktar på en karriär som art director.

Välkommen till Byn!
– Tackar!

Du är född i Östersund, uppvuxen i Katrineholm och nu bor du i Norrköping. Var känner du dig mest hemma?
– Jag måste nog säga Norrköping eftersom det är här jag har alla mina kompisar. Dessutom är det ju så nära hem till min familj som bor kvar i Katrineholm, så det känns skönt. Norrköping är en fin och mysig stad med nära till allt.

Hur hamnade du här?
– Jag pluggade en grafisk utbildning på en folkhögskola i Jönköping. Då gjorde jag praktik på en byrå i Linköping och pendlade från Norrköping. När jag pluggat klart kände jag att jag ville bygga på min utbildning och lära mig mer, bli ett riktigt proffs!

Då sökte du och kom in på GDK (grafisk design och kommunikation) här i Norrköping?
– Exakt! Jag funderade lite halvkaxigt på vad det fanns kvar för mig att lära, jag kände mig ganska fullärd, men det visade sig att det fanns MYCKET kvar. Nu får jag all teori också, förut gjorde jag bara. 

Du har en bakgrund i ostbranschen, till cheferna på Byns stora glädje. Berätta mer!
– Mina föräldrar har varit mejerister och ystat sedan 30 år tillbaka. När jag var åtta flyttade vi till Katrineholm och de startade Jürss mejeri. Folk kallar oss för ”ostfamiljen” och det är bara trevligt.

Du har haft en ost uppkallad efter dig – hur var den?
– Den var supergod, jag är så besviken på att den togs bort! Men jag skulle nog mest beskriva den som ganska kladdig.

Känner du igen dig själv i den beskrivningen?
– Nej, inte direkt, haha.

Vad är typiskt Matilda?
– Att ge personer som inte ber om det råd till sina plantor. Jag älskar gröna växter och håller så sakteliga på att förvandla mitt hem till en djungel.  

Välkommen till Byn då Matilda, hoppas att du ska trivas även i byrådjungeln!

 

Men tjoho, vad var det som hände? Byn är Årets reklambyrå 2019. I Sverige!

Eller jo, rent faktamässigt vet vi ungefär vad detta innebär. Det innebär att Byn har de mest nöjda kunderna i Sverige, i vår storlek på byrå. Det känns helt fantastiskt!

Priset fick vi ta emot på torsdagskvällens stora, årliga gala Årets byrå på Münchenbryggeriet i Stockholm, till applåder och pyroteknik.

Men ännu gladare är vi för att det just är kunderna som gett oss priset. Årets Byrå är nämligen inte bara en gala, utan också Nordens största undersökning i kommunikationsbranschen. Den bygger på intervjuer med landets kommunikationsköpare, alltså kunder, som nogsamt fått utvärdera sina byråer i 13 kategorier, som kreativitet, strategisk kompetens, proaktivitet, affärsnytta, digital kompetens och engagemang.

Och där har alltså våra kunder gett oss så höga betyg att vi vann alltihop! Och det är faktiskt lite svårt att fatta. Att vi har lyckats få kunder som delar våra värderingar, gillar vår syn på samarbete och uppskattar det vi gör så mycket att de utsett oss till Årets byrå.

Tack för att vi får göra den här resan tillsammans med er!

 

Läs mer:

https://www.nt.se/nyheter/norrkoping/norrkopingsbyran-ar-bast-i-sverige-om5812024.aspx

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/02/21/har-ar-vinnarna-fran-arets-byra-2019/

https://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/helt-fantastiskt-vi-vann-om5807648.aspx

https://www.di.se/nyheter/har-ar-vinnarna-i-arets-byra-2019/